2024/1. szám

A „zöld” mezőgazdaság jövőképének meghatározó alkotóelemei
A Laudato si' enciklika és egyes szupranacionális stratégiai dokumentumok (kiemelten az ENSZ SDG-célrendszere, az Európai Zöld Megállapodás és a "termelőtől a fogyasztóig" stratégia) tükrében

HORVÁTH Gergely
egyetemi docens (SZE DFK)

A tanulmány célja annak megvilágítása, hogy az emberiség biológiai, biofizikai kötöttségű élelmezése egy kettős és fokozottan aktualitással bíró fenntarthatósági feltétel teljesítését követeli meg. A közelmúltban nyilvánvalóvá vált, hogy egyrészt a környezet helyi szintű, regionális és globális védelme önmagában is létkérdés, amelynek vonatkozásában az agrártermelés környezetkárosító tényezőként hat, ezért "zöldítésre" szorul a környezeti fenntarthatóság érdekében. A másik fenntarthatósági feltétel - az előbbire ráépülő társadalmi fenntarthatósági pillérrel összefüggő - élelmezésbiztonság és élelmiszerbiztonság garantálása, azaz, hogy egyáltalán legyen mit enni, illetve az élelmiszer ne legyen emberi egészségre ártalmas. A kihívás tehát kettős: védeni szükséges a környezetet önmagában is, ám emellett azért is, hogy a megfelelő környezetállapot biztosításával fenntarthassuk a fokozott mennyiségi és minőségi követelményeknek egyaránt megfelelő élelmiszertermelést, hogy az emberiség "mindennapi kenyere" a jövőben is asztalunkra kerülhessen.
Mindez kiszámítható éghajlati viszonyok, termékeny talaj és elegendő tiszta víz nélkül nem teljesíthető. A Heller-féle "22-es csapdájába" azért kerülünk, mivel közben a bioszféra és az emberiség közös tápanyagforrásául szolgáló termőtalaj, valamint az élet alapját jelentő víz szférája jelentős részben éppen az intenzív mezőgazdasági termelés és a lineáris élelmiszerrendszer miatt degradálódik. Az ember és a természet viszonyában, kiemelten az - ezt a viszonyt mindig hűen tükröző - élelmiszertermelésben tehát megújulásra, mi több, "újjászületésre", a Laudato si' enciklika szerinti "ökológiai megtérésre" van szükség: egyre tisztábban látszik, hogy a teremtésvédelmi szemléletmód ezen a területen nem csupán egy lehetséges alternatíva, hanem az egyetlen járható út, amit a szupranacionális stratégiai dokumentumok által erősített agrár-környezetvédelmi jog is képes egyengetni.

Kulcsszavak: fenntartható fejlődés, mezőgazdaság, környezetvédelem, teremtésvédelem, Európai Zöld Megállapodás


The defining components of the vision of the "green" agriculture
In the light of the Laudato si' encyclical and some supranational strategic documents (especially the UN SDG target system, the European Green Deal and the "F2F" strategy)

Gergely HORVÁTH
associate professor (Széchenyi István University)

The main goal of the study is to shed light on the fact that the biological and biophysical food supply of mankind requires the fulfilment of a double and highly relevant sustainability condition. Recently, it has become evident that, on the one hand, the local, regional and global protection of the environment is a matter of existence in itself, in relation to which agricultural production is as an environment-damaging factor, therefore it needs to be "greened" for the sake of environmental sustainability. The other sustainability condition - related to the pillar of social sustainability built on top of the former - is the guarantee of food security and food safety, i.e. that there must be something to eat at all, and that the food is not harmful to human health. The challenge is therefore twofold: it is necessary to protect the environment in itself, but also in order to be able to maintain food production that meets both the increased quantity and quality requirements by ensuring the appropriate environmental condition, so that humanity's "daily bread" can still be put on our tables in the future. All this cannot be achieved without predictable climatic conditions, fertile soil and sufficient clean water. We fall into Heller's "catch 22" because, in the meantime, the soil, which serves as the common source of nutrients for the biosphere and humanity, as well as the sphere of water, which is the basis of life, are being degraded to a significant extent precisely because of intensive agricultural production and the linear food system. In the relationship between man and nature, especially in food production - which always faithfully reflects this relationship - renewal, what's more, "rebirth", "ecological conversion" is needed according to the encyclical Laudato si': it is becoming increasingly clear that the "protection of creation" approach is not only a possible alternative in this field, but the only viable path, which can be smoothed by the agro-environmental law strengthened by supranational strategic documents in topic.

Keywords: sustainable development, agriculture, environmental protection, protection of creation, European Green Deal

Tovább a teljes tanulmányra - PDF

Vissza / Back